Існує побоювання, що при вирішенні спорів Росія буде мати перевагу перед іншими країнами

До кінця року Україна, Росія і Білорусь мають намір запустити механізм вирішення торгових суперечок при посередництві експертних комісій. Про це пише Комерсант-Україна в публікації "Суперечка переходить межі".

"Ми вирішили почати відбір кандидатів на посади третейських суддів для врегулювання торговельних суперечок. Упевнений, що цей механізм буде не тільки більш дешевим, але і більш швидким, ніж у Женеві (знаходиться орган з вирішення суперечок СОТ, - ред.)", - Заявив міністр з торгівлі РФ, член колегії Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слєпнєв, коментуючи підписання меморандуму про співпрацю з питань торгівлі між Україною та ЄЕК. За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, відбір кандидатів займе близько трьох місяців, після чого новий механізм запрацює. "Ми не підштовхуємо наших виробників до того, щоб користуватися саме цим механізмом вирішення суперечок, але даємо їм альтернативу", - підкреслив Порошенко, додавши, що новим механізмом зможуть скористатися українські виробники сирів для вирішення проблем на ринку РФ.

Як відзначає видання, поки альтернативний механізм вирішення торгових суперечок в українських виробників є лише у разі виникнення торговельних конфліктів з країнами-членами СОТ. "Новий орган з вирішення суперечок в СНД повинен давати відповіді на всі різночитання договору про вільну торгівлю. Оскільки багато положень документа викладені туманно, потреба в такому арбітражі дійсно існує, - зазначає головний спеціаліст Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко. - Орган з вирішення суперечок СОТ розглядає лише спори, що стосуються загальних принципів торгівлі. Але договір про зону вільної торгівлі в СНД побудований на основі норм СОТ, тому якщо торговий спір стосується загальних питань, то дійсно у компаній з"явиться альтернатива ".

Експерти відзначають, що з країн СНД, крім України, членами СОТ є лише Вірменія, Молдова, Киргизстан і Росія, що вступила в цю організацію 25 серпня. Для вирішення торговельних суперечок з іншими країнами, в тому числі з Білоруссю і Казахстаном, новий орган стане безальтернативним.

Основами достоїнствами арбітражу вважається швидкість, адже рішення Органу з вирішення суперечок СОТ приймаються як мінімум через рік після подачі заявки. Однак рішення СОТ вважаються більш неупередженими, чого поки не можна сказати про експертів СНД. "Поки важко прогнозувати, наскільки затребуваним буде цей механізм. Все-таки існує побоювання, що при вирішенні спорів Росія буде мати перевагу перед іншими країнами", - визнає пан Сіденко

посилання на оригінал статті: www.liga.net

 


Назад Друк

Контакти

Адреса: 03057, м Київ, вул. Вадима Гетьмана, буд. 1, корп. Б, офіс 4
Телефони: +38(093) 604-64-17
Email: info@arbitrate.com.ua